De vlag kan uit

De vlag kan uit

In de 19e eeuw sticht W.A. Scholten in Drenthe een veenkolonie die hij Klazienaveen doopt. Hij geeft het dorp daarmee de naam van zijn vrouw Klaziena Sluis. In 1890 is W.A. Scholten in het dorp voor een bijzondere gebeurtenis.

Alida Hendrika, de tweede dochter van Roelf Bernardus Stege en Meike voor de Wind was de echtgenote van Jan Adde Hazewinkel. Ze trouwden in maart 1878 in Veendam, kregen samen 6 kinderen en vierden in 1928 hun gouden bruiloft. Hiervan vond een aankondiging plaats in het Nieuwsblad van het Noorden. Er is niet veel fantasie voor nodig om op de bijgeleverde foto in Jan Adde een echte schipper te herkennen

D01546

Net als zijn zwager Jurjen Stege was Jan Adde binnenschipper in dienst van W.A. Scholten. Toen Jan Adde in 1890 afmeerde bij de in aanbouw zijnde houten Dordschebrug in Klazienaveen stond daar de industrieel hem op te wachten om hem persoonlijk een vlag te overhandigen, ter gelegenheid va het feit dat hij als eerste schipper in Klazienaveen aankwam. (met dank aan Joke Hazewinkel)

Vlag uit 1888 (Bron: klazienaveen24.nl)

De Stichting Historisch Klazienaveen heeft in 2017 na intensief speurwerk deze vlag gevonden in het depot van het Veenkoloniaal Museum in Veendam.

Jan Adde transporteerde met zijn tjalk vooral turf. Uit dezelfde periode dat hij zijn vlag ontving heb ik een kwitantie gevonden waaruit blijkt dat hij turf vervoerde.

D01690a

Waarom Jan Adde verkozen werd om als eerste schipper naar Klazienaveen te varen blijft natuurlijk gissen, maar het is goed mogelijk dat oom Geert van Alida Hendrika hier een rol heeft gespeeld. Hij kende Scholten immers al sinds zijn jeugd persoonlijk. Mogelijk heeft hij een goed woordje voor Jan Adde gedaan.

Deel dit bericht met anderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.