Martenshoek (3)

Martenshoek (3)

Als Kasper het huis van Roelf Molema koopt heeft het huis een schilddak constructie, waarbij vanuit de vier zijgevels het dak schuin oploopt tot aan de nok. Riolering en toilet ontbreken nog. Voor het doen van de behoefte stond achter in de tuin een klein houten huisje waarin men boven een gat de nood kon laten vallen.

Kasper koopt het dubbelpand op 18 november 1913 van Roelf Molema voor fl 3.500,- . In de akte staat het huis aangeduid als kadastraal perceel Sectie I nummer 1275 staande en liggende in Foxham aan de trekweg naar Groningen. De straat heeft dan nog geen naam en de twee woningen staan bekend onder nummer E85 (Foxham 23) en E86 (Foxham 21)

Groot is het huis niet. Op de begane grond waren drie bedstedes, waarin men kon slapen. In de bouwtekening van 1954 is te zien dat er twee bedstedes in de woonkamer aanwezig waren. De andere bedstede is vanuit de achterliggende opkamer te benaderen. Deze opkamer kon via een gang worden betreden. Vanuit de opkamer kon men vervolgens de bijkeuken in die ook de achterdeur bevatte. De bedstedes zijn pas met de grote  verbouwing in 1954 verwijderd. Ook is er met die verbouwing voor het eerst een toilet in beide woningen aangebracht.

Tekening van de benedenverdieping voor 1954. De bedstedes zijn duidelijk ingetekend

Het huis is volgens de officiële Basisregistratie Adressen en Gebouwen [31] in 1914 gebouwd. Dit klopt niet. Het pand is beduidend ouder, maar was voor 1914 één kadastraal pand. In 1914 is er door Kasper Stege een vergunning aangevraagd om een schuur achter foxham 21 en een werkplaats achter foxham 23 te bouwen. Tegelijkertijd is met deze bouwaanvraag het pand kadestraal gesplitst in twee nieuwe woningen.

De bedstedes, waarvan de contouren tijdens een verbouwing in 2006 duidelijk zichtbaar zijn op het vrijgekomen balkenplafond, zijn ook een reden om aan te nemen dat het pand ouder is dan 1914. In 1901 is er namelijk een woningwet aangenomen die verbetering in de leefomstandigheden van de bevolking moest bewerkstelligen[32]. Gemeenten werden verplicht om een bouwverordening op te stellen, waarin de regels omtrent kwaliteit van de woning werden beschreven. Een van de regels was dat woon- en slaapvertrekken van elkaar moesten worden gescheiden. Hiermee werd ook de bedstede verboden. In 1905 is de gemeente Amsterdam de eerste stad die de bouwverordening gereed heeft en in gebruik neemt. Andere gemeenten volgen snel. Als het huis in 1914 gebouwd zou zijn zou er dus geen bedstede in hebben gezeten.

Opvallend aan het huis zijn de inscripties in de baksteen bij de voordeur. In het huis Foxham 21 lijkt “CT. 18” en bij nummer 23 “18 R.d.B.” te zijn gegraveerd. Het bijzondere is dat de T van CT 18 op een voeg valt.

Onderzoek wijst uit dat de 1 van het nummer 18 een 7 blijkt te zijn. De 78 duidt op het jaartal 1878. CT en RdB zijn de initialen van de toenmalige bouwers en bewoners van het pand. Het was namelijk de scheepstimmerman Christiaan Teule die in 1878 een stukje grond aankoopt en er een huis op bouwt. Christiaan was in 1873 getrouwd met Reina de Boer. Ze besluiten na de bouw hun initialen en het jaartal in de voorgevel te kerven en er te gaan wonen. Lang hebben ze niet in het pand gewoond. Christiaan overlijdt namelijk al in 1882. De weduwe blijft in nog een kleine 10 jaar in het pand wonen, maar verkoopt het in 1891 aan Klaas Teule, de broer van haar overleden man Christiaan.

Klaas Teule is scheepsjager in Foxham. Van Klaas is niet zeker dat hij zelf in het pand gewoond heeft. Een zoon van Klaas begint een scheepsjagerscafé aan de verlengde Hoofdstraat in Hoogezand, dat later werd omgedoopt tot de Sluiskade. Klaas verkoopt het pand in 1901 aan Roelf Molema, die het op zijn beurt in 1913 aan Kasper Stege verkoopt.

Het is niet duidelijk of de vorige eigenaar Roelf Molema en zijn vrouw jantje Ruben zelf in het huis hebben gewoond. Roelf was molenaar en meelfabrikant en waarschijnlijk gebruikte hij het pand om er zijn arbeiders te laten wonen. Uit het huizenregister 1900 t/m 1909 van Slochteren blijkt dat in het pand E85 (Foxham 23)  tot 1903 Ties Heuveling en vanaf 1903 Gerrit Berg er te hebben gewoond. In het pand E86 (Foxham 21) woonde Johannes Post van Leggelo.

Deel dit bericht met anderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.