Te koop: “vrouw Maria”

Te koop: “vrouw Maria”

Op 19 juli 1917 verkoopt Jurjen zijn tjalk via een openbare veiling. Jurjen heeft geen gemakkelijk leven gehad. Hij overleeft maar liefst acht van zijn tien kinderen. Op zijn 69ste besluit hij dat het tijd is om met pensioen te gaan en verkoopt hij zijn schip.

Notaris Onno Possel uit Hoogezand leidt de veiling. De veiling is ’s middags om 7 uur in café “Het Bontehuis” in Sappemeer.

Verkoop schip Jurjen

Het Bontehuis was een centraal punt, waar vergaderingen en boeldagen werden gehouden. De Bonthuisterbrug ontleende zijn naam aan het Bontehuis. Deze herberg, vroeger altijd het ‘Olle Bontehuus ‘genoemd, werd voorafgegaan door een oudere herberg met dezelfde naam en gebouwd in de Patriottentijd, in 1785. Dit gebouw verdween in 1835 door een van de bakkerij van Hooghout overslaande brand. Het oude stichtingsjaartal 1785 prijkte nadien op de baanderdeuren van het nieuwe gebouw van na 1835.
Een overlevering vermeldt dat het dak van het alleroudste Bontehuis voorzien was van bonte dakpannen: vandaar de naam Bontehuis (Bron: hskrant.nl)

Jurjen verkoopt zijn overdekt houten tjalkschip, dat is vernoemt naar zijn vrouw Maria, compleet met het volledige inventaris waaronder kettingen, anker, zeilen en gereedschappen. Het in Foxholsterbosch gebouwde schip had een laadvermogen van 62.141 kg.

A00147 (1)

“Vrouw Maria” gaat naar de hoogste bieder. Dat is Jan Oldenburger, een koopman uit Sappemeer. Jan betaald fl 675,- en hiervan wordt in het kantoor van de notaris proces verbaal over opgemaakt. Van het geld moet Jurjen eerst de hypotheek die op zijn schip rust aflossen. Wat er overblijft is mij niet bekend. Erg lang heeft Jurjen er niet van kunnen genieten/ Driekwart jaar later overlijdt hij. Zijn tweede vrouw Maria Alagonda Mars blijft achter.

Deel dit bericht met anderen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.