Een inktstel als huwelijksgeschenk

Een inktstel als huwelijksgeschenk

Kasper Stege trouwt op 20 mei 1882 met de 5 jaar oudere Helena Geertruida Dusink. Getuigen bij hun huwelijk zijn Gerardus Bernardus Stege, oom van Kasper, Antonie Gerardus Bernardus Stege, broer van Kasper en Nicolaas Dusink, broer van Helena. Het kersverse echtpaar krijgt een kostbaar inktstel als huwelijksgeschenk. Het is niet helemaal duidelijk van wie ze het cadeau hebben ontvangen. Volgens mondelinge overlevering was de broer van Helena de gulle gever. Hij zou op de zeevaart zitten en van een reis uit de oost hebben meegenomen. Echter Nicolaas was gewoon arbeider en geen zeevaarder. Helena had nog een halfbroer, maar ook hij was geen zeevaarder, maar kleermaker. Antonie, de oudste broer van Kasper was militair en was in Oost-Indië gelegerd. Het zou dus heel goed kunnen zijn dat hij het inktstel voor het echtpaar had gekocht.

Het inktstel staat op ivoren pootjes en op de potjes waar de inkt en het zand  hoort zitten zilveren deksels. Ook de thermometer heeft een zilveren kop en aan de achterzijde zit een zilveren houder voor de kroonpen.

Het inktstel dat Kasper en Helena bij hun huwelijk als geschenk krijgen.

Van broer Antonie kopen Kasper en Helena een huis in Foxham aan de Jachtwijklaan, kadastraal bekend onder sectie I nummer 931, dat dicht bij de ijzergieterij Koning ligt. Het huis bestaat niet meer, maar het heeft op de plek gestaan waar tegenwoordig een recycling bedrijf zit. Kasper en Helena kopen het huis voor fl 800,-, waarvan ze fl 150,- contant betalen en voor de rest een hypotheek nemen. Vrijwel direct na hun trouwen gaan ze er wonen en daar worden ook al hun kinderen geboren. Pas in 1913 verhuizen ze naar het huis aan de Foxhamsterhoofdweg.

Kasper was een rustige man waar je een fijn gesprek mee kon voeren. Rust straalde ook zijn huisje uit. Langs de haard in de voorkamer stond een ca. 40 cm haag gipsen beeld van een hond. Het beeld heeft er altijd gestaan en is pas na het overlijden van Kasper naar zijn naar hem vernoemde kleinzoon gegaan.

Gipsen beeld uit het huis van Kasper
Deel dit bericht met anderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.