Het huis in Martenshoek

Het huis in Martenshoek

Kasper Stege was net als zijn oudere broer en vader werkzaam bij de aardappelmeelfabriek van  W.A. Scholten in Foxhol) gemeente Hoogezand. Hij woonde, samen met zijn vrouw Helena Geertruida Dusink, aan de Foxhamsterhoofdweg 69 in Martenshoek (Foxham).

Hun woning stond niet ver van de fabriek vandaan en ze hebben hier dan ook een groot deel van hun leven gewoond. Het huis vormt samen met nummer 68 een tweekapper. Vroeger was deze straat  een doorgaande weg die via de Rengersbrug het Winschoterdiep over ging, maar nu loopt deze dood en hebben veel huizen plaats gemaakt voor industrie.

Tegenwoordig behoort de straat en wijk tot de gemeente Hoogezand-Sappemeer, maar tot 1943 maakte het deel uit van de gemeente Slochteren. Bij een gemeentelijke grondwijziging is het overgegaan naar de gemeente Hoogezand-Sappemeer. In 1972 is de Foxhamsterhoofdweg omgedoopt tot Foxham. Tegelijk met deze straatnaamwijziging zijn ook de huisnummers gewijzigd. Foxhamsterhoofdweg 69 werd Foxham 21 en nummer 68 werd Foxham 23.

De straat waaraan het pand staat ligt pal aan het Winschoterdiep, maar door het verleggen van het Winschoterdiep is het gedeelte aan de Foxham nu een aftakking hiervan en is deze omgedoopt tot het Oude Winschoterdiep. De overkant van het Oude Winschoterdiep is de Werfkade en hier stond gezien vanuit het huis aan de Foxham een scheepswerf, waar aan de bouw van nieuwe schepen werd gewerkt. De hele dag hoorde je vanaf de werf het slaan van hamers op ijzer en zag je de vonken bij het lassen. Als dan het schip eindelijk gereed was dan werd het te water gelaten.

Te waterlating van een schip aan de Werfkade

Dit was altijd een spannend moment. Niet alleen voor de scheepswerfeigenaar, opdrachtgever en werknemers, maar ook voor de bewoners aan de foxham. Bij het te water laten ontstond er namelijk zo’n vloedgolf, dat het water over de weg schoot en tegen de huizen aan sloeg. Een kleinzoon van Kasper wist zich nog te herinneren dat ze bij zo’n tewaterlating de voor en achterdeur openzetten om het water z’n weg te laten vinden. Vervelend was natuurlijk dat dan ook de kelder onderliep. Daarom werden er in latere jaren houten schotten geplaatst die het water tegen moesten houden om schade aan de woningen en het binnenstromen van het water te voorkomen [30].

Deel dit bericht met anderen

2 Replies to “Het huis in Martenshoek”

  1. wat ontzettend leuk dit alles te lezen.ik ben een kleindochter van Roelof westerhof en Johanna berendina stege!wat mij verbaasde en waar ik ook een vraag over heb is het volgende.ik zag dat het achter huis je werd bewoond door roelofje westerhof.is dat mijn opa en heeft hij toen Johanna leren kennen,een nichtje van Kasper?

  2. Hallo Marijke, Ik denk niet dat het je opa is. Het gaat over een Roelofje Westerhof die op 26 april 1990 daar is komen wonen en op 24 september 1991 weer is verhuisd. Roelofje is gehuwd met Manfred Lohman (nr. 5 op de voorzijde van de kaart)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.