Naar Appingedam

Naar Appingedam

Tijdens de eerste jaren van hun huwelijk werkte Berend als zandvormer bij de ijzergieterij firma H.J. Koning in Foxhol. Als zandvormer zorgde Berend dat er mallen gemaakt werden waarin later door de ijzergieters het vloeibare metaal kon worden gegoten.

Veel van die ijzergieters woonden in de huisjes in de Koningsgang, een straatje met armoedige woningen, vlakbij de gieterij. Het werken bij de gieterij is zwaar en de lonen laag en dus voeren de werknemers actie voor een beter loon. Begin 1920 leggen nog 70 werknemers het werk bij de ijzergieterij neer, maar door de economische crisis neemt het werk af en nog geen 2 jaar later wordt de fabriek 3 dagen per week stil gelegd, omdat er geen werk voorhanden is.

F04935
Brons motorenfabriek

Mans, de jongere broer van Berend, werkte al jaren als zandvormer bij de Brons motorenfabriek in Appingedam. Brons was nog altijd op zoek naar personeel en op aandringen van Mans, gaat Berend ook bij Brons werken en verhuist hij met zijn gezin in 1924 naar Appingedam. Berend gaat zijn gezin vooruit en logeert een maand lang bij zijn broer in de Harmoniestraat, ondertussen zoekend naar geschikte woonruimte voor zijn gezin. Als hij een woning in de Emmastraat heeft gevonden komt ook de rest van het gezin over. Ze wonen daarna ook nog enkele jaren in Dijkstraat-oost, maar uiteindelijk bouwt Berend aan de Farmsummerweg 52 een mooi huis, waar ze de rest van hun leven wonen. Het huis ligt pal tegenover de Brons motorenfabriek.

F04856
Farmsummerweg 52, Appingedam in 2011

Deel dit bericht met anderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.