Toch geen hartaanval
Eerder schreef ik in een artikel dat Gerardus (Geert) Stege (1864 – 1914) overleed ten gevolge van een hartaanval. informatie die ik destijds uit overlevering heb ontvangen. Nu stuitte ik per toeval op de verklaring van overlijden van Geert1. Daaruit blijkt zijn doodsoorzaak net iets anders te zijn.
“Sinds 1865 moet in Nederland de dokter die iemands overlijden vaststelt, een verklaring opmaken waarin hij aangeeft wat de doodsoorzaak is. Dit doodsbriefje ging naar de ambtenaar van de burgerlijke stand.
Vanaf 1926 bevatten deze doodsbriefjes omwille van privacy nog slechts een beknopte omschrijving van de doodsoorzaak (doodsbriefje A). Een tweede overlijdensverklaring, met een uitgebreidere verklaring van dood, ziekten waaraan de overledene leed, complicaties etc. werd vanaf dan door de gemeente in een gesloten envelop doorgestuurd naar het Centraal Bureau voor de Statistiek voor verwerking in de bevolkingsstatistiek (doodsbriefje B).
Vanaf 1 april 1956 bevat het doodsbriefje A, dat bij de gemeente bleef, niet meer de exacte doodsoorzaak. Er staat vanaf dan alleen nog maar in of het al dan niet om een natuurlijke dood gaat.” Bron: Doodsbriefjes – BHIC
In tegenstelling tot de overlijdensakte2 is op de eerste pagina van het doodsbriefje het adres te lezen waar Gerardus is overleden, namelijk Wijk E nummer 94 in Foxham. Ook laat hij weinig na. Hij is sinds zijn faillissement in 1906 niet meer in bezit van een eigen huis en bezit minder dan 300 gulden.
Op de tweede pagina van het doodsbriefje lezen we dan de officiële doodsoorzaak. Daar is duidelijk te lezen dat Geert is overleden aan Haemorrhagia Cerebri, ofwel een hersenbloeding. Hersenbloedingen komen veel vaker in de familie voor. Dit heeft ook te maken met het gegeven dat veel familieleden lijden aan een hoge bloeddruk.