Verliefd op de broer van vriendje

Verliefd op de broer van vriendje

Alida Lukkien had verkering met Mans, de jongere broer van Berend, en kwam zodoende bij de familie in de Jachtwijklaan over de vloer. Alida bleek echter meer oog te hebben voor Berend en de twee werden verliefd op elkaar.

Voor Mans geen probleem. Hij trof al snel een nieuwe liefde en was dan ook met plezier getuige tijden het huwelijk van Berend en Alida. Enkele maanden later is Berend getuige bij het huwelijk van Mans. De broers blijven hun leven lang goed met elkaar bevriend.

A00007a
Trouwboekje Berend Stege en Alida Lukkien

Tijdens de eerste jaren van hun huwelijk werkte Berend als zandvormer bij de ijzergieterij firma H.J. Koning in Foxhol. Als zandvormer zorgde Berend dat er mallen gemaakt werden waarin later door de ijzergieters het vloeibare metaal kon worden gegoten. Veel van die ijzergieters woonden in de huisjes in de Koningsgang, een straatje met armoedige woningen, vlakbij de gieterij. Het werken bij de gieterij is zwaar en de lonen laag en dus wordt voeren de werknemers actie voor een beter loon. Begin 1920 leggen nog 70 werknemers het werk bij de ijzergieterij neer, maar door de economische crisis neemt het werk af en nog geen 2 jaar later wordt de fabriek 3 dagen per week stil gelegd, omdat er geen werk voorhanden is.

Mans werkte al jaren als zandvormer bij de Brons motorenfabriek in Appingedam. Brons was nog altijd op zoek naar personeel en op aandringen van Mans, gaat Berend ook bij Brons werken en verhuist het gezin in 1924 naar Appingedam. Berend gaat zijn gezin vooruit en logeert een maand lang bij zijn broer in de Harmoniestraat, ondertussen zoekend naar geschikte woonruimte voor zijn gezin. Als hij een woning in de Emmastraat heeft gevonden komt ook de rest van het gezin over. Het gezin Ze wonen daarna ook nog enkele jaren in Dijkstraat-oost, maar uiteindelijk bouwt Berend aan de Farmsummerweg 52 een mooi huis, waar ze de rest van hun leven wonen. Het huis ligt pal tegenover de Brons motorenfabriek.

Deel dit bericht met anderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.