Vriend en vertrouweling

Vriend en vertrouweling

Gerhardus Bernardus (Geert) Stege werkte als 14-jarige als loopjongen en kok voor de toen nog onbekende industrieel Willem Albert Scholten. Er ontstond een vriendschap voor het leven, zoals bleek uit de vele (kopie) brieven die ze in de loop der jaren elkaar stuurden

Alhoewel de brieven over zaken gingen kun je hun vriendschap door de letters heen lezen.  Zo schrijft Scholten op 22 oktober 1883 aan Geert:

“Wanneer u morgen in stad komt zal u mij genoegen doen even mij te bezoeken. Mocht het echter zijn, u niet naar hier gaat, behoeft u voor mij volstrekt geen expresse reis te maken” (Bron: Scholten archief, Groninger archieven, Toegangsnummer 1100, inventaris 254)

Ondanks de hiërarchische verhouding tussen beide mannen, houdt Scholten hier duidelijk rekening met de persoon Geert. Hij nodigt Geert van harte uit om bij hem te komen, maar eist niet dat Geert speciaal de reis van Martenshoek naar Groningen maakt. Overigens weet Scholten dat Geert vrijwel iedere dinsdag voor zaken naar Groningen reist, zoals blijkt uit andere brieven waar hij hem uitnodigt om bij hem langs te komen als hij op dinsdag naar de stad komt. De reis naar de stad ging per trein en op momenten dat Geert speciaal voor een bezoek aan Scholten met de trein naar de stad moest, werd de reis door laatstgenoemde vergoed. (Bron: Scholten archief, Groninger archieven, Toegangsnummer 1100, inventaris 255). Geert bezoekt Scholten vrijwel iedere dinsdag en als hij een keer niet is geweest schrijft Scholten aan Geert dat hij hem graag wil spreken. Dat kan mooi tijdens een treinreis en Scholten vraagt dan aan Geert om een kaartje eerste klas te kopen van Kropswolde tot aan Zuidbroek. Ze kunnen dan onderweg overleggen over de zaken. (Bron: Scholten archief, Groninger archieven, Toegangsnummer 1100, inventaris 252)

In 1887 wil Scholten dat commissionair Sluiter in de route van Geert Stege zal gaan kopen en daarmee dus werk van hem overneemt. Geert probeert Scholten er van te overtuigen om dat niet te doen. Toch blijft Scholten bij zijn standpunt, maar zegt wel toe om Geert daarvoor schadeloos te stellen. Het is gissen naar de reden waarom Scholten Geert werk uit handen neemt. Het is anderhalf jaar voordat Geert komt te overlijden. Misschien was hij toen al ziek en wilde Scholten hem enigszins ontlasten. Maar Scholten bleef natuurlijk bovenal een zakenman, dus het kan ook zijn dat de prestaties van Geert afnamen en Scholten meer vertrouwen in Sluiter had. Feit is dat Scholten Geert Stege niet in de kou liet staan.  Overigens krijgt Geert een paar dagen later alweer de opdracht om op de Zuidlaarder markt aardappelen in te kopen.

Brief van Scholten aan Geert over een schadeloosstelling

Alhoewel Geert meestal bij Scholten in Groningen op bezoek ging, gebeurde het ook wel eens dat Scholten bij Geert in Martenshoek langs kwam. Het ging dan meestal over de handelen in aardappelen en stro. Maar ook Geert krijgt ook andere opdrachten, zoals het aannemen van nieuwe schippers (en hun schip). Een bijzondere opdracht kreeg Geert in 1877 als Scholten aan Geert vraagt om uit te zoeken op welke datum precies het ongeluk op de Zuidlaarder markt heeft plaats gevonden, waarbij de dochter van Vos een deel van haar arm verloor. Tevens vraagt Scholten m uit te zoeken naar een voorval met een  smokkelaar dat jaren eerder heeft plaats gevonden (Bron: Scholten archief, Groninger archieven, Toegangsnummer 1100, inventaris 252).  

Omdat Geert zo goed bekend is wordt hij ook meermaals als referentie gebruikt bij sollicitaties van familie en bekenden bij Scholten.

Deel dit bericht met anderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.