Martenshoek (2)
Als je vanuit het huis aan de Foxhamsterhoofdweg richting de Rengersbrug liep, kwam je langs nog een aantal dubbelpanden. In enkele daarvan exploiteerde de middenstand een winkel of een zaak.
In het dubbelpand 80/81 zat respectievelijk een rijwielhandel en een kapperszaak. Voorbij dit pand was rechts de ingang van de Koningsgang, een laantje met daarin kleine armoedige arbeidershuisjes, waarin werknemers van de ijzergieterij H.J. Koning woonden. Er was een duidelijk klassenverschil, waarbij bewoners van Martenshoek de Koningsgang bestempelde als een achterbuurt met asocialen en dus werden de kinderen verboden om die straat in te gaan. Al in 1911 werden enkele van de huisjes onbewoonbaar verklaard. Toch heeft het tot 1961 geduurd totdat de gemeenteraad besloot tot de sloop van de dan inmiddels bijna honderd jaar oude huizen. Ook de dubbelpanden voorbij het huis van Kasper en Helena zijn gesloopt ten gunste van de oprukkende industrie die almaar behoefte had aan meer ruimte, en dus is het huis aan Foxham 21/23 nu het laatste woonhuis in de straat. Een latere bewoonster van het huis Foxham 21 in Martenshoek heeft het allemaal opgenomen in een plakboek. Ook het krantenartikel van 25 maart 1961 uit het Nieuwsblad van het Noorden
De andere kant op richting centrum staat na ongeveer 100 meter de Rooms-Katholieke kerk van de Sint Martinusparochie. De kerk was nauw verbonden met de parochie in Kleinemeer. Als je langs de kerk van het Oude Winschoterdiep wegloopt, kom je eerst langs het gebouw waar vroeger een R.K. basisschool in heeft gezeten en daaraan voorbij kom je bij het R.K. kerkhof van de parochie. Het is een klein kerkhof dat tegenwoordig op de monumentenlijst staat. Op dit kerkhof liggen enkele familieleden begraven, waaronder Kasper Stege en Helena Geertruida Dusink. Het graf heeft duidelijk te lijden gehad van de tand des tijds.