Naar school

Naar school

Mijn vader, de jongste zoon van het gezin Stege-Lukkien is vernoemd naar zijn vader en zag op 19 december 1922 het levenslicht. De eerste paar jaren woont hij nog in Foxham, maar al snel verhuisde het gezin naar Appingedam.

In Foxham was de plaatselijke mode voor jonge jongens het dragen van een rokje. In Appingedam droegen de jongens een korte broek, waardoor zijn ouders eerst een nieuwe garderobe voor hem moesten aanschaffen.

Ben Stege gaat in Appingedam naar de lagere school aan de Woldweg. Hoofd van de school is meester R.W. Prenger die er vanaf 1931 de scepter zwaait en in 1956 met pensioen gaat1. Meester Prenger was een onderwijzer om ontzag voor te hebben. De regel was: “het is strenger bij meester Prenger”. Hoogstwaarschijnlijk heeft Ben ook een jaar bij meester Prenger in de klas gezeten.

In februari 1936 meldt vader Stege zijn zoon aan voor de ambachtschool2 in Appingedam voor een opleiding tot machinebankwerker. Ben Stege is dan 13 jaar oud en heeft de lagere school voltooid.

Inschrijving voor de Ambachtschool

Een voorbeeldige leerling is Ben echter niet. Het zijn vooral vijven en zessen, en in het derde rapport 3 van het eerste jaar krijgt hij de volgende opmerking mee: “Te veel praatjes, bij zijn werk blijven”.

Rapportoverzicht met de opmerking over het gedrag van Ben

De reprimande heeft echter niet geholpen en Ben krijgt te horen dat hij het eerste jaar over mag doen. Behalve Ben zijn er nog zes andere leerlingen die niet over gaan. Eén leerling dient de school zelfs te verlaten. Op een klas van 21 leerlingen is dus één derde gezakt.

Een jaar later slaagt Ben er wel in om over te gaan, maar in klas 2 van de ambachtschool (zie foto4 hieronder)zijn de resultaten opnieuw matig. In 1939 verlaat Ben zonder diploma de school.

De ambachtschool in Appingedam

Bronnen:

 1. Nieuwsblad van het Noorden; 31-01-1956; pagina 10;
  Hoofd Woldwegschool nam afscheid van Appingedam R. W. Prenger diende onderwijs 46 jaar
 2. Gemeentearchief Appingedam
  Ambachtsschool te Appingedam 1904-1983
  Inventarisnummer 258
 3. Gemeentearchief Appingedam
  Ambachtsschool te Appingedam 1904-1983
  Inventarisnummer 263
 4. Gemeentearchief Appingedam
  Ambachtsschool te Appingedam 1904-1983
  Inventarisnummer 274
Deel dit bericht met anderen