Schippersfamilie

Schippersfamilie

Roelf Bernardus is de oudste zoon van Bernardus Berend Stege en Henrica Roelfs Cornelius. Hij wordt op een paar dagen na exact 9 maanden na het huwelijk van zijn ouders geboren. Roelf verdient als eerste in de familie als schipper zijn geld.

Al generaties lang zijn de Stege’s in het weversvak werkzaam, maar door de industriële revolutie is de huisnijverheid rap aan het verdwijnen. De vader van Roelf was nog als wever begonnen, maar stond later gewoon als arbeider in diverse akten vermeld. Roelf werkte tot kort voor zijn huwelijk met Meike voor de Wind als boerenknecht. Bij hun trouwen was hij echter al als schippersknecht werkzaam. Waarschijnlijk op het schip van zijn schoonvader die uit een echte schippersfamilie stamde.

Met Roelf en Meike startte ook binnen de familie Stege een tak met binnenschippers. Roelf vervoerde ook vrachten voor W.A. Scholten. Dat valt op te maken uit de boekhouding van de fabrikant.

Het kasboek van W.A. Scholten vermeld een betaling aan Roelf op 3 augustus 1849
Op 11 september 1849 wordt R.B. Stege vermeld voor het vervoer van vracht.

Het kasboek van W.A. Scholten loopt tot 1851 en Roelf wordt ook tot het einde erin genoemd. Het is niet duidelijk of Roelf vanuit loondienst voor Scholten voer, of dat hij als zelfstandige ondernemer opdrachten van Scholten aannam. Scholten was wel belangrijk voor zijn levensonderhoud, want net als voor zijn beide broers, zorgde de fabrikant voor brood op de plank. Roelf als schipper, Bernardus als fabrieksarbeider en de jongste broer Geert als commissionair.

Deel dit bericht met anderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.