Woonplaats onbekend

Woonplaats onbekend

Eerder heb ik verteld over het huwelijk van Jantje Stege en Gerardus (Gradus) Eijsink, waar de vader van Jantje indruk heeft geprobeerd te maken door zich beter voor te doen dan hij eigenlijk was.

Gradus is de zoon van een Overijsselse fabrikant en geboren op 16 maart 1855. Hij is nog geen 20 als hij als reizend agent voor een fabriek gaat werken. Hierdoor komt hij ook in Groningen terecht en leert daar Jantje Stege kennen. In 1878 woont Gradus voor zijn werk in Leiden en woont Jantje nog bij haar ouders in Westerbroek. In oktober van dat jaar verhuizen ze allebei naar Leeuwarden en trouwen daar enkele weken na hun aankomst.

Niet lang na de huwelijksvoltrekking wordt de fabriek waarvoor Gradus werkt door brand verwoest. Gradus komt dan zonder werk te zitten en verhuisd met Jantje naar zijn ouders in Hengelo. Jantje heeft het in Hengelo helemaal niet naar haar zin en wil graag weer terug naar haar familie in Groningen. Om die reden solliciteert Gradus op aanraden van zijn vader bij de aardappelmeelfabriek van W.A. Scholten. Hoewel Gradus aangeeft dat hij zowel de Franse als de Duitse taal enigszins bemachtigt en ook verschillende getuigschriften zegt te kunnen overleggen, wordt hij toch niet bij Scholten in dienst genomen.

Het paar vertrekt en wonen achtereenvolgens in Arnhem, Helmond en de (Menno van) Coehoornstraat 82e in Breda. Vanuit Breda gaan ze naar Antwerpen en vestigen ze zich daar op 11 mei 1881. In Antwerpen bouwen ze een nieuw bestaan op. De stad is Gradus waarschijnlijk niet geheel vreemd. Al in 1877 woonde daar namelijk aan de Rue haute een zekere G.J. Essingh die van beroep négociant – commissionnaire was. Vrij vertaald: een “reizend agent”.

In 1884 vraagt een G. Eysinck in de gemeente Borgerhout (Antwerpen) een vergunning aan voor het verbouwen van de voorgevel van zijn woonhuis aan de Turnhoutsebaan 255 te Borgerhout. Gradus verkrijgt een vergunning om een raam in de voorgevel maken. Vreemd genoeg zegt de registratie in het vreemdelingenregister dat het echtpaar sinds 1881 op nummer 261 woont. Misschien een administratieve fout of zijn ze een paar deuren verhuisd.

Als in 1892 de vader van Jantje komt te overlijden wordt het huis van haar ouders geveild en gaat haar moeder bij de jongste broer van Jantje wonen. Gradus vertegenwoordigt Jantje als één van de erfgenamen bij de verkoop van het huis. Er is op dat moment dan nog duidelijk contact met de familie in Groningen.

Ruim 3,5 jaar later komt Gradus te overlijden. Het contact tussen Jantje en haar familie verwatert. Als in 1913 haar tante Eva Boersema overlijdt is Jantje één van de erfgenamen. De familie weet echter niet meer waar ze woont en dus wordt door de rechtbank notarisklerk Jacobus Jans Zijl uit Slochteren als haar bewindvoerder aangesteld.

Wat de familie niet weet is dat Gradus in 1895 is overleden. Kinderen heeft het echtpaar nooit gekregen, dus Jantje blijft alleen achter. Ze blijft in Antwerpen wonen en vindt daar een nieuwe liefde. In 1906 trouwt ze met de herbergier en weduwnaar Joannes Fierens. Samen runnen ze dan een herberg aan de Kasteelstraat 51 in Antwerpen.

De familie uit Groningen werd niet op de hoogte gesteld en hebben nooit meer iets van Jantje vernomen.

Deel dit bericht met anderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.